Uit balans!

De grens tussen creatief boekhouden en ‘echte’ fraude is niet altijd even duidelijk aan te geven. Als ondernemers zich ‘verschrijven’ om de continuïteit van hun onderneming te bestendigen, werd dat tot voor kort een begrijpelijk motief gevonden. Fraude in de jaarrekening kan echter zware gevolgen hebben voor de continuïteit van de onderneming en voor de betrokken bestuurders.
Author(s):
Ignace De Beelde, Steven Callens, Stijn De Meulenaer, Geert Van Hemelryck
book | published | 1st edition
December 2004 | 236 pp.

Paperback
€50.-


ISBN 9789050954280

Details

De grens tussen creatief boekhouden en ‘echte’ fraude is niet altijd even duidelijk aan te geven. Als ondernemers zich ‘verschrijven’ om de continuïteit van hun onderneming te bestendigen, werd dat tot voor kort een begrijpelijk motief gevonden. Fraude in de jaarrekening kan echter zware gevolgen hebben voor de continuïteit van de onderneming en voor de betrokken bestuurders. De recente boekhoudschandalen in de VS en Europa hebben dat pijnlijk duidelijk gemaakt.
Langsheen de boekhoudschandalen van Enron, Worldcom, Ahold, Shell, Parmalat en de bouwfraude-affaire gidsen de auteurs u in een eerste deel op een boeiende en inzichtelijke manier doorheen het labyrint van manipulatietechnieken die tot voor kort in de onderste directiekluizen werden bewaard: special purpose entities, side letters, geheime afspraken, vervalste bankuittreksels, schaduwboekhoudingen, enz. In het tweede deel wordt het Belgische juridische kader ontleed vanuit de vraag wie in welke mate strafrechtelijke verantwoordelijkheid riskeert en wat een particulier slachtoffer in voorkomend geval kan ondernemen. In een derde deel worden de meest voorkomende verschijningsvormen van jaarrekeningenfraude bekeken door een bedrijfseconomische bril. Wat het post-Enron tijdperk ons gaat brengen, wordt toegelicht in het laatste deel: de Sarbanes Oxley Act, het actieplan van de EU, de Belgische corporate governance wet en de Code Lippens.

Table of Contents

There are no separate chapters available for this publication.