
Dit boek bundelt de Nederlandstalige bijdragen van een studiecyclus over het Wetboek van vennootschappen en verenigingen die door zeven Belgische rechtsfaculteiten in Antwerpen, Brussel, Gent, Luik, Leuven en Louvain-la-Neuve werd georganiseerd. De reparatiewetgeving uit april 2020 en de eerste ervaringen op het terrein zijn reeds verwerkt in dit boek.
Dit boek bundelt de Nederlandstalige bijdragen van een studiecyclus over het Wetboek van vennootschappen en verenigingen die door zeven Belgische rechtsfaculteiten in Antwerpen, Brussel, Gent, Luik, Leuven en Louvain-la-Neuve werd georganiseerd.
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen betekent een fundamentele hervorming voor alle ondernemingen die zijn georganiseerd als vennootschap, vereniging of stichting, van maatschap tot beursgenoteerde NV of coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming. Het bevat substantiële veranderingen die de Belgische ondernemingswetgeving flexibeler, doelmatiger en efficiënter moeten maken, en de concurrentie met andere Europese wetgevingen aankunnen.
Alle professoren in het vennootschapsrecht van het land hebben hun krachten gebundeld om, in synergie en harmonie, coherente en complementaire analyses voor te stellen. Deze analyses geven enerzijds de grote lijnen aan maar bieden anderzijds ook een gedetailleerde technische analyse aan van de vele wijzigingen die werden doorgevoerd. Precies doordat dit werk de vrucht is van samenwerking tussen de academici van alle universiteiten komt de bijdragen groot gezag toe en mag het boek een mijlpaal heten.
De reparatiewetgeving uit april 2020 en de eerste ervaringen op het terrein zijn reeds verwerkt in dit boek.
De definities, de basisbeginselen en de structuur van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen: een grondige BENOvatie (p. 1)
Alain FrançoisSchuldeisersbescherming in de BV na de afschaffing van het kapitaalconcept (p. 45)
Diederik BrulootEffecten bij BV, NV en CV: categorieën, soorten, overdracht, uitgifte en inkoop (p. 77)
Hans De Wulf, Marieke WyckaertGovernance onder het WVV: bestuur, algemene vergadering en related party transactions (p. 175)
Hans De Wulf, Marieke WyckaertFrom zero to hero: meervoudig stemrecht in NV en BV na het WVV (p. 249)
Jeroen DelvoieDe nieuwe regels omtrent obligaties (p. 305)
De begrenzing van de bestuurdersaansprakelijkheid (artikel 2:57-58 WVV) getoetst aan het gelijkheidsbeginsel (artikel 10-11 Gw.) (p. 379)
Marc KruithofDe geschillenregeling 2.0: naar een efficiëntere en billijkere oplossing voor een aandeelhoudersgeschil in al zijn aspecten (p. 447)
Het nieuwe wettelijke kader voor de coöperatieve vennootschap (p. 493)
Evariest Callens, Hans De WulfVerenigingen en stichtingen geïntegreerd in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen: de structurele en inhoudelijke vernieuwingen doorgelicht (p. 551)
De nietigheid van besluiten van rechtspersonen (p. 607)
Robby HoubenOntbinding en vereffening anno 2019: update én upgrade (p. 625)
Eric De BieHerstructureringen van vennootschappen, verenigingen en stichtingen in het WVV (p. 665)
Jean-Pierre BlumbergHet nieuwe vennootschappelijk IPR en de procedure tot grensoverschrijdende omzetting: duiding en kanttekeningen (p. 701)
Hans De Wulf, Kristof MaresceauDe fiscaalrechtelijke gevolgen van de invoering van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (p. 737)
Luc De BroeHet overgangsrecht (p. 769)