Bewijsnood na het vernieuwde bewijsrecht

Dit boek biedt vanuit een intra- en interdisciplinaire benadering een diepgaande analyse van een aantal recente ontwikkelingen inzake juridische bewijsregels: naast de rol van de rechter bij het bewijs wordt de thematiek van de bewijsnood belicht voor vier verschillende rechtstakken: het burgerlijk recht, het strafprocesrecht, het sociaal recht en het fiscaal recht.

Editor(s):
Joëlle Rozie, Stefan Rutten, Beatrix Vanlerberghe
book | published | 1st edition
November 2020 | x + 176 pp.

Paperback
€72.-


ISBN 9789400012981

Details

Het kleurenpalet van de juridische bewijsregels is veelzijdig. Bewijsregels in alle mogelijke schakeringen, maar altijd om één ultieme vraag te kunnen beantwoorden: kan er gevolg worden gegeven aan beweerde juridische aanspraken? De bewijsregels mogen dan wel uiteenlopend zijn, ze zijn cruciaal voor het gehele juridische spectrum.

Dit boek biedt vanuit een intra- en interdisciplinaire benadering een diepgaande analyse van een aantal recente ontwikkelingen in de materie.
Zo wordt aandacht besteed aan vijf grote thema’s. Een inleidende bijdrage focust op de uitdagingen en de rol van de rechter bij het bewijs. Vervolgens wordt de thematiek van de bewijsnood belicht voor vier verschillende rechtstakken: het burgerlijk recht, het strafprocesrecht, het sociaal recht en het fiscaal recht (i.h.b. de inkomstenbelastingen).

Dit boek is een initiatief van de Onderzoeksgroep Rechtshandhaving van de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen. De verschillende onderwerpen worden op een wetenschappelijk onderbouwde wijze en met het oog op de praktijk geanalyseerd. Deze uitgave is daardoor een waardevol naslagwerk voor advocaten, magistraten en alle geïnteresseerde juristen en rechtspractici.
Het boek bevat bijdragen van P. Thiriar, B.Vanlerberghe, J. Meese, D. Torfs, E. Van Hoorde, J. Van Camp en I. Rivière.

Table of Contents

De rechter en het bewijs (p. 1)

Pierre Thiriar

De verzachting van de regels inzake de bewijslast en de aangepaste bewijsstandaard in geval van bewijsnood: mogelijkheden en grenzen (p. 27)

Beatrix Vanlerberghe

Onrechtmatig verkregen bewijs in strafzaken (p. 61)

Joachim Meese

Enkele bewijsproblematieken in het sociaal recht (p. 99)

De bewijslast in de inkomstenbelasting (p. 139)